Blog
1 februari 2023

De kracht van de kandidaat ervaring

Strategisch Recruitment voor Middelgrote MKB Bedrijven | Via Camu Recruitment

Vandaag hoorde ik het en ik kon het niet geloven. Een vriend werd na 3 sollicitatiegesprekken met hetzelfde bedrijf, gevraagd nog even een motivatiebrief te schrijven. 
In diezelfde zin werd hem, door dezelfde persoon, verteld dat hij de enige overgebleven kandidaat was voor de functie.

Hoe dan? Waarom? Wat?
Mijn hart voor succesvol werven begaf het bijna! Want, na 3 face to face gesprekken met een kandidaat, ga je niet "nog even" om een motivatiebrief vragen.

Wat gaat er door je hoofd als vacaturehouder?
Twijfel je? Wat kan deze kandidaat je nog vertellen in een brief, wat hij je niet al in een van de 3 gesprekken verteld heeft? Of, ben jij, als vacaturehouder, niet de beslisser? In dát geval is er iets mis met de procedure.

Processen zijn er om te faciliteren

Wat de reden ook is, bedenk wat een dergelijk bericht zegt over jouw organisatie? Halstarrig procedureel? Besluiteloos? Lange beslistrajecten? Hiërarchisch? Gesloten communicatie? Ik kan nog wel even doorgaan... 

In ieder geval doet het je werkgeversmerk, de kandidaatervaring en uiteindelijk je wervingssucces geen goed. Dat is zeker.

Processen zijn er om te faciliteren, niet om te frustreren. Zeker als je al 3 gesprekken gehad hebt waarin je (bijna) alles aan de kandidaat hebt kunnen vragen wat je wilde weten.

Welk gevoel over jouw organisatie geef je mee aan je kandidaat? Je weet wel, die ene, die je nog over hebt in je procedure. Op deze krappe arbeidsmarkt.

Beste vacaturehouder, bedrijfseigenaar, recruiter, HR-business partner, wees eerlijk en open. We leven in 2022, niet in 1968.
Als je twijfelt over een kandidaat, zeg dat dan gewoon. Daar, tijdens het gesprek. Benoem je twijfel en geef je kandidaat de gelegenheid de twijfel weg te nemen.

Daar zijn de kandidaten van tegenwoording namelijk wél aan gewend. Openheid, eerlijkheid, transparantie, laagdrempeligheid, dat wil je toch laten zien als toekomstig werkgever?

Onthoudt dat, voor jou als werkgever, er 10 andere bedrijven zijn waar je kandidaat uit kan kiezen.

Wat die vriend betreft? Die heb ik geadviseerd nog even te plussen en minnen over deze vacature, de baan en de organisatie. Voordat hij besluit de overstap te wagen.

En zelf denk ik nog even of ik die organisatie zal bellen.
Gewoon, even informeren hoe succesvol de wervingsprocessen tot nu toe lopen en vragen of ze interesse hebben in een recruitmentscan