Blog
Februari 2024

De 5 stappen van het fundament van jouw werkgeversmerk

In de razendsnelle wereld van werving van het juiste talent is het cruciaal om op te vallen. Maar hoe doe je dat op een manier die echt resoneert bij je beoogde talenten? Het antwoord ligt in het begrijpen van je doelgroep.

Doelgroep analyse

Er vissen veel vissers in dezelfde vijver. Dus, om op te vallen, moet je eerst begrijpen wie je wilt aanspreken. Een doelgroep analyse biedt je inzicht in de behoeften, verwachtingen en motivaties van potentiële kandidaten. Zo kun je je wervingsstrategie afstemmen op wat écht belangrijk is voor hen.

Stel bijvoorbeeld, dat je doelgroep het meest belang hecht aan flexibiliteit. Door dit te begrijpen, kun je je wervingsboodschap richten op de flexibele werkomgeving die jouw organisatie biedt. Hoe je tot een heldere doelgroep analyse komt, vertel ik je later meer. 

De brug tussen jouw organisatie en potentiele kandidaten

Door je doelgroep analyse te combineren met een overtuigende EVP, bouw je een brug tussen jouw organisatie en potentiële kandidaten. Het gaat niet alleen om het aantrekken van talent, maar om het aantrekken van het juiste talent dat zich verbonden voelt met jouw bedrijfscultuur en waarden.

De EVP, sleutel tot aantrekkingskracht

Een sterke EVP gaat verder dan alleen het beschrijven van arbeidsvoorwaarden. Het gaat om het communiceren van de unieke aspecten die jouw organisatie onderscheiden en aantrekkelijk maken voor talent. Het is de belofte die je doet aan je toekomstige medewerkers.

Stel dat jouw organisatie streeft naar innovatie, zorg er dan voor dat dit duidelijk naar voren komt in je EVP. Vertel verhalen over projecten die baanbrekende resultaten hebben opgeleverd.

Waarom een EVP Onderzoek?

Stel je voor dat jouw organisatie een boek is, en het employer brand de cover is. Een aantrekkelijke cover trekt de aandacht, maar wat maakt mensen nieuwsgierig genoeg om het boek daadwerkelijk te lezen? Hier komt het Employee Value Proposition (EVP) onderzoek om de hoek kijken.

Een EVP onderzoek onthult de diepere, authentieke kenmerken van jouw organisatie die talenten aanspreken. Het gaat voorbij aan oppervlakkige waarnemingen en identificeert wat jouw bedrijf onderscheidt van anderen. Dit inzicht is van onschatbare waarde bij het opbouwen van een employer brand dat niet alleen opvalt, maar ook resoneert met de juiste doelgroep.

Het is niet alleen een stap in employer branding, maar een strategische zet om het volledige potentieel van jouw organisatie te ontsluiten.

Hoe kom je tot een overtuigende EVP?

Een EVP onderzoek lijkt misschien een uitdaging, maar met de volgende vijf tips wordt het een gestructureerd proces:

Betrek medewerkers actief

Je medewerkers zijn de levende ambassadeurs van jouw organisatie. Betrek ze actief bij het onderzoek. Luister naar hun perspectieven, ervaringen en suggesties. Hun input geeft waardevolle inzichten in wat jouw organisatie uniek maakt.

Definieer duidelijke doelen

Voordat je aan het onderzoek begint, stel duidelijke doelen vast. Wat wil je bereiken met het EVP onderzoek? Of het nu gaat om het verbeteren van de werkcultuur, het aantrekken van specifiek talent of het versterken van de interne betrokkenheid, een helder doel zorgt voor gerichte resultaten.

Maak gebruik van diverse kanalen

Verzamel data via diverse kanalen. Denk aan enquêtes, interviews, en workshops. Door verschillende methoden te gebruiken, krijg je een uitgebreid beeld en voorkom je dat je afhankelijk bent van een specifieke bron.

Analyseer en vertaal de data

Het verzamelen van data is slechts het begin. Het echte werk begint bij de analyse. Ontwikkel een begrip van de patronen en trends die naar voren komen en vertaal deze naar bruikbare strategieën voor jouw employer branding.

Communiceer en implementeer veranderingen

Laat de resultaten niet in de la verdwijnen. Communiceer de bevindingen duidelijk naar de organisatie. Toon aan dat je luistert naar de stem van jouw medewerkers en bereid bent om positieve veranderingen door te voeren.

Waarom is dit zo belangrijk?

Een effectief EVP onderzoek biedt een gestructureerde aanpak om jouw organisatie van binnenuit te begrijpen en te verbeteren. Het is niet alleen een investering in employer branding, maar ook in het welzijn en de tevredenheid van jouw medewerkers.

 

Blijf op de hoogte voor meer diepgaande inzichten in recruitment en employer branding. Meld je aan voor de viaCamu kwartaal nieuwsbrief. En boek wervingsuccessen die je verwachtingen overtreffen!